selamat datang

Followers

Monday, 5 December 2011

PELUANG TERBAIK UNTUK SEMUA...

 Sistem Xplorasi


 http://www.xplorasi.edu.my/

Masih ragu-ragu dengan halatuju kerjaya anda. Di sini, admin ingin memperkenalkan satu sistem yang dapat membantu anda semua dalam mengenali minat kendiri dan juga peluang-peluang pekerjaan yang bersesuaian dengan diri anda.Mari kita berkenalan dahulu dengan sistem Xplorasi.


Apakah Sistem Xplorasi? PDF Cetak E-mail
 1. Xplorasi adalah sebuah sistem yang dapat membantu anda membuat perancangan kerjaya anda. Sama ada anda seorang pelajar, pencari kerja atau ingin menukar kerjaya, malah majikan juga boleh menggunakannya dan mendapat faedah. Kaunselor, para guru dan ibu bapa turut menerima manfaat dari sistem ini dalam usaha membantu mereka yang ingin membuat perancangan, pilihan serta keputusan yang berkaitan kerjaya.

 1. Xplorasi dikira sebuah sistem bantu sendiri yang agak komprehensif kerana ia mengandungi semua unsur penting dalam membuat perancangan kerjaya dengan menyediakan:
  1. ujian minta untuk mengenali minat sendiri secara interaktif
  2. keputusan ujian yang boleh diperolehi serta-merta
  3. maklumat yang berkaitan dengan keterangan minat iaitu tafsiran keputusan ujian juga boleh diperolehi serta-merta
  4. Senarai nama pekerjaan yang sesuai dengan minat sendiri juga disediakan.
  1. Sistem xplorasi telah dibangunkan oleh sekumpulan penyelidik pakar dalam bidang berkaitan yang diketuai oleh Prof Datin Dr. Amla Hj. Mohd. Salleh dari Fakulti Pendidikan Universiti Kebangsaan Malysia. Sistem ini telah diuji dalam beberapa penyelidikan yang ditaja oleh pihak Kementerian Sains Teknologi dan Universiti Kebangsaan di bawah projek IRPA, Science Fund dan Projek penyelidikan Fakulti pendidikan UKM. 

  1. Kajian-kajian yang dijalankan antara tahun 2002-2007 membuktikan xplorasi telah dapat membantu peserta membuat keputusan kerjaya yang lebih baik, meningkatkan pengetahuan tentang diri dan kerjaya, malah ia juga telah dibuktikan berjaya meningkatkan motivasi pelajar-pelajar terutama mereka yang dikatakan kurang berminat untuk belajar.

  1. Xplorasi ini dibangunkan berasaskan sebuah teori kerjaya yang kukuh dan popular (Holland ,1973) yang telah dibuktikan berguna dalam berpuluh-puluh buah negara di dunia dengan beratus-raus kajian yang menyokongnya. Mereka yang ingin memahami latar belakang sistem ini boleh membaca teori yang berkaitan. Mereka yang berminat untuk memahami lebih lanjut lagi latar belakang sistem ini klik ASAS XPLORASI.

  ADMIN:
  ASJ
  No comments:

  Post a Comment