selamat datang

Followers

Wednesday, 7 December 2011

CONTOH RESUME BAHASA MELAYU

Contoh Resume | Contoh Resume Bahasa Melayu
MAKLUMAT PERIBADI
Nama Penuh: Rooney
Umur : 19 Tahun
Tarikh lahir : 15 Januari 1954
Bangsa : Melayu
No. K/P : XXXXXX
Warganegara : Malaysia


MAKLUMAT PENDIDIKAN

Institusi : Universiti Tenaga Nasional
Bidang Pengajian : Asasi Teknologi Maklumat
Kelulusan : Asasi
Tamat : Julai 2010

Institusi : Sekolah Menengah Kebangsaan Michael Smith
Bidang Pengajian : Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
Kelulusan : Lulus
Tamat : Julai 2008

Institusi : Sekolah Kebangsaan Harun Mat Din
Bidang Pengajian : Unit Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)
Kelulusan : Darjah 6
Tamat : Julai 2003

PENCAPAIAN PENDIDIKAN

2009-2010 – Asasi Teknologi Maklumat, Universiti Tenaga Nasional (CGPA 4.00)
2008 – Sijil Pelajaran Malaysia (16A)
2006 – Penilaian Menengah Rendah (10A 2B)
2003 – Unit Penilaian Menengah Rendah (8A 1B)

PENGLIBATAN KO-KURIKULUM

Pengerusi, Kelab Siber 2007-2008
Pengerusi, Kelab Buku Teks Sekolah 2007-2008
Pengerusi, Badan Pengawas Sekolah, 2008
Pengerusi, Kadet Remaja Sekolah 2007-2008
Pengerusi, Penolong Bendahari, Rumah Sukan 2008

KEMAHIRAN

Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word, Excel dan Power Point)
Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik
Mempunyai Kelebihan Membina Web Berasaskan HTML
Kemahiran Membina Web Site Berasaskan PHP

Contoh Simple Resume No 2
Contoh resume memohon kerja Maklumat peribadi

Nama: Nurul Shuhada Binti Ibrahim

No. kad pengenalan: XXXXX

Alamat: No.11, Jalan Merdeka 1, Taman Merdeka, 71000 Melaka.

No. telefon: XXXXXXX

E-mel: XXXXXXXXX

Tarikh lahir: 26.8.1985

Jantina: Perempuan

Umur: 25 tahun

Status perkahwinan: Bujang

Status kesihatan: baik

Pendidikan

2006-2009: Sarjana Muda Perakaunan, Universiti Malaya

2005-2006: Progam Matrikulasi Kementerian Pengajian Tinggi

Pengalaman kerja

Mac-Jun 2010: Latihan industri di ABC Bank

Anugerah

2007-2009: Anugerah Dekan

2008: Johan Catur Majlis Sukan Universiti Malaysia

2008: Tempat Kedua Pidato Piala Naib Canselor Universiti Malaya


Mari kita mulakan. Penerangan contoh resume 1
Maklumat Peribadi (Personal Information)
Maklumat peribadi adalah merangkumi nama, alamat, nombor telefon dan e-mail. Anda boleh juga memasukkan profail ringkas yang merangkumi objektif kerjaya anda. Pastikan bahawa maklumat peribadi adalah ringkas. Tak payah nak masukkan info yang tidak relevan seperti warna rambut, status, tempat lahir, jumlah anak, jumlah isteri.. hehe

Hobi/ Aktiviti Masa Lapang (Interests/ Hobbies)
Majoriti majikan gemar mengambil calon yang mempunyai keseimbangan dalam kerjaya dan hidup. Menerangkan apa yang ada buat di masa senggang dapat menolong future employer menilai karektor anda. Adakah anda seorang yang suka menyertai kerja - kerja amal? Gemar fotografi? Menyelam? Penulisan kreatif?


Pendidikan dan Kelayakan Profesional (Education and Professional Qualifications)
Masukkan maklumat yang paling terkini sahaja. Misalnya, anda baru sahaja tamat pengajian ijazah. Maklumat tersebut adalah mencukupi, ditambah dengan maklumat sekolah menengah. Tak payah letak maklumat sekolah rendah, tadika dan taska. Sekiranya anda berkeras jugak (degil sungguh) nak letak maklumat sekolah rendah sebab anda lompat darjah dua kali (pandainyeeee... anak sape ni..), anda boleh berkongsi maklumat tersebut semasa temuduga, itupun sekiranya diperlukan. Bukan dalam resume.

Maklumat kelayakan profesional adalah kursus - kursus yang pernah anda ikuti atau persijilan (certification) tambahan yang anda perolehi. Misalnya, kursus keusahawanan, Six Sigma, LCCI cerification, kursus andaman dan sebagainya.

Ingat!

Hanya letakkan kelayakan profesional yang berkaitan dengan jawatan kosong yang anda pohon sahaja. Jangan beria - ia nak masukkan semua maklumat sampaikan kursus kahwin pun nak dimasukkan.

contoh Penerangan resume 2
Skil/ Kemahiran (Skills)
Sertakan ringkasan skil: kemahiran mengunakan aplikasi komputer, book keeping, kelajuan menaip, project management, menggubah bunga, penyediaan western food, dan sebagainya.

Ingat!

Hanya letakkan skil yang paling relevan dengan kerjaya anda sahaja. Kalau apply untuk kerja network engineer , jangan letak 'mahir menjahit cross-stitch'. Kena baling ngan telur busuk.

Bahasa (Language)
Letakkan seberapa banyak bahasa utama yang anda tahu, berserta tahap penggunaan. Sekiranya anda tahu bahasa asing seperti bahasa Jepun atau Perancis, pastikan maklumat tersebut turut disertakan.

Contoh:
Language Spoken Written
English 8 10
Malay 10 10
Mandarin 8 6
Arab 10 7

Kriteria bahasa adalah lebih mudah dibaca dalam bentuk jadual. Pilihan jadual juga mempelbagaikan kandungan resume anda supaya tidak nampak mendatar.

Contoh resume 3
Pengalaman Kerja (Working Experience)
Maklumat yang paling penting dalam penulisan resume anda adalah pengalaman kerja. Mengapa?

• perkara pertama yang akan dipertimbangkan oleh majikan.

• membezakan antara yang experienced dan fresh graduate .

• memutuskan sama ada anda mampu memikul tanggungjawab yang lebih berat.

• menentukan basic salary anda.

So camane nak start cerita pasal working experience nih?

The best would be in reverse chronological order (didahului dengan pengalaman kerja yang paling akhir). Semasa temuduga juga, majikan akan lebih menekankan soalan yang berkaitan dengan pengalaman kerjaya anda yang terkini.

Nyatakan tarikh (tahun/ bulan) bila anda bermula dan mengakhiri setiap kerjaya. Pastikan tiada ruang kosong atau jarak yang lama di antaranya. Sekiranya ada, pastikan anda boleh menyatakan sebabnya apabila disoal semasa temuduga kelak.

Terangkan dengan jelas tentang tugas dan tanggungjawab anda untuk setiap kerjaya. Tekankan skil yang paling relevan dengan kerjaya yang anda pohon. Anda boleh menggunakan beberapa perkataan yang power untuk memberikan professional feel kepada penulisan resume anda.

Hadkan pengalaman kerja anda kepada tiga yang terakhir. Lima paling maksima. Sekiranya anda nyatakan lebih dari itu, majikan mungkin akan mendapat tanggapan bahawa anda suka job hopping (bertukar - tukar kerja).

Fresh graduates : Anda boleh abaikan bahagian ini. Tapi jangan lupa menyatakan tentang kursus atau praktikal yang pernah anda ikuti sekiranya ada.

Pencapaian dalam Kerjaya (Accomplishments) contoh resume 4

Fikirkan. Apakah yang akan membezakan penulisan resume anda dengan yang lain?

Calon lain pun ada skil yang diperlukan.

Calon lain pun ada beberapa tahun pengalaman.

Calon lain pun ada rujukan yang baik.

Jadi apa yang anda boleh buat untuk membezakan atau menaikkan taraf resume anda daripada mereka?

Jawapannya adalah: pencapaian anda dalam bidang kerjaya

Inilah kriteria penghulu dalam penulisan sebuah resume. Biasanya diletakkan selepas atau digabungkan dengan kriteria Working Experience. Sekiranya kriteria ini dihuraikan dengan baik (dan segala aspek resume yang lain dipatuhi), saya jamin bahawa kemungkinan anda dipanggil temuduga adalah 110%. Begitulah kuatnya impak Accomplishments. It can work wonders.

Tetapi jarang sekali saya lihat kriteria di atas dititik beratkan oleh calon.

Pencapaian dalam kerjaya bermaksud pencapaian atau sumbangan anda yang ketara semasa bertugas. Ia mungkin dalam bentuk keuntungan, penjimatan, pembaik pulihan, pengiktirafan, anugerah dan sebagainya.

Lihat dua contoh di bawah:

Contoh A

Prepared training modules for new hires

Contoh B

Developed comprehensive training modules (Soft-skills & Product Knowledge) for new hires that lead to 32% increase in service level

Nampak tak perbezaan antara A dan B? Kedua - duanya menerangkan perkara yang sama tetapi ayat B mempunyai 3 kekuatan:

pengunaan perkataan yang power - developed, comprehensive
penerangan yang lebih fokus - softskill & product knowledge
pencapaian - that lead to 32% increase in service level

Ayat manakah yang anda rasa akan menarik perhatian bakal majikan? Tepuk dada dan tanyalah selera.

contoh Penerangan resume 5

Rujukan (Referees)

Maklumat berkaitan dengan orang yang boleh menjadi rujukan anda. Jumlah optimum adalah empat orang. Dua dari bidang akademi, dua dari bidang pekerjaan. Maklumat yang perlu ada adalah nama, jawatan, syarikat dan nombor untuk dihubungi. Tempoh perkenalan adalah tidak perlu.

Penting!

Mintak izin dulu ye? Jangan memandai nak sumbat maklumat orang lain sesuka ati korang. Pentingnya meminta izin adalah supaya rujukan anda bersedia untuk bekerjasama sekiranya dihubungi oleh bakal majikan anda.

Bukan semua syarikat memerlukan rujukan. Jadi, anda boleh memilih untuk tidak menyertakan rujukan. Sekiranya diperlukan, maklumat rujukan boleh diberikan semasa temuduga atau diisi dalam borang temuduga.

Gaji (Salary)

Gaji sekarang (current salary)

Ada yang suka menipu dengan meletakkan amaun yang lebih tinggi untuk current salary, dengan harapan akan mendapat expected salary yang diinginkan. Ketahuilah bahawa majoriti syarikat akan meminta slip gaji terakhir sebelum menawarkan anda kerja. Kalau terbukti anda menipu, lupakan saja peluang anda untuk menjawat jawatan tersebut.

Dengan kata lain, anda kantoi.

Gaji yang dikehendaki (expected salary)

Expected salary mestilah setimpal dengan kelayakan dan pengalaman anda. Setiap kali anda bertukar kerja, secara kasarnya anda boleh menaikkan expected salary dengan penambahan RM500 - RM2000 (pastikan setimpal dengan pengalaman). Atau gunakan prinsip kenaikan 30% - 50% dari gaji lama.

Jangan sekali - kali meletakkan gaji yang spesifik. Nyatakan lingkungan gaji yang dikehendaki sahaja.

Jangan lupa letakkan terma 'Negotiable' atau yang seangkatan dengannya. All the little details count! Terma ini menggambarkan bahawa gaji yang anda kehendaki masih boleh dirundingkan semasa proses temuduga nanti.

Contoh:
Expected Salary

RM2500 - RM3200 (Negotiable)

RM3200

RM2500 - RM3200 (Nego)

RM2500 - RM3200 (Negotiate)

Salary is fully negotiable

Salary is negotiable, depending on the responsibilities of the position.

Isu gaji paling baik dibincangkan semasa temuduga. Nyatakan gaji yang dikehendaki (expected salary) dalam resume hanya jika diminta berbuat demikian. Dikhuatiri, jika anda meletakkan gaji yang terlalu tinggi atau terlalu rendah, risiko untuk anda diketepikan dari panggilan temuduga juga sangat tinggi.


Google : Contoh resume, contoh resume spa separa perubatan, contoh resume untuk spa, contoh resume bahasa melayu, resume bahasa melayu, contoh resume dalam bahasa melayu, format resume bahasa melayu, contoh menulis resume, contoh resume 2011, contoh resume lengkap, contoh resume minta kerja, contoh resume permohonan kerja, Resume guide, contoh resume minta kerja, contoh resume yang terbaik,contoh resume yang baik,contoh resume terbaik,contoh penulisan resume,contoh format resume terbaik,format resume yang terbaik,contoh resume yang mudah,penulisan resume,contoh resume bahasa malaysia pengalaman kerja,pengalaman yang berkesan,contoh contoh resume,resume terbaik bahasa melayu SPA,contoh resume yg terbaik,jenis resume terbaik,penulisan biodata,contoh rusume peribadi,contoh ruseme yg baik,contoh resume yang yang baik,contoh-contoh penulisan resume,resume penulisan bahasa melayu

No comments:

Post a Comment